Regler

Startopstilling:

GGamon_Spillevejledning_startopstillinger

 

Figur 1

Ovenover kan du se den engelske version af introduktionsvideoen.

Hurtigregler:

I Gravity Gammon skal du søge at få mest muligt vægt placeret på din egen banehalvdel. Spillet spilles med femten spillebrikker for hver person. Spillebrikkerne skal følge banen igennem (se figur 2). Modstanderens brikker går i den modsatte retning af dine. Du skal bevæge dine spillebrikker i henhold til det antal øjne, som du slår med to terninger. Hvis du slår to ens, må du flytte fire gange det terningen viser, f.eks. fire gange fem felter ved terningeslaget 5-5. Du må selv bestemme, hvilke spillebrikker, du ønsker at flytte.
Hvis din spillebrik står på et felt, hvor der er adgang til en “bro” (en stiplet linje), kan du vælge at krydse den, hvis du slår en 4’er, en 5’er eller en 6’er (se figur 3).

Du kan slå din modstander hjem, hvis du lander på en af hans spillebrikker, og den står alene – men hvis han har to eller flere brikker stående på samme felt, kan han ikke slås hjem, og feltet er spærret for dig. En hjemslået brik skal placeres på startfeltet, dvs. det mørkegrønne felt (se figur 3). En hjemslået brik skal altid sættes i spil, før andre brikker kan rykkes.

Først når alle dine brikker er ankommet til dit ”hjemland” (de sidste seks felter før det mørkegrønne felt), må du begynde at slå dem ud af spillet og placere dem på de bagerste, lysegrønne felter nederst på brættet. Der må gerne stå flere færdigspillede brikker på et felt.

Spillepladen tipper når vægtfordelingen på brættet ændres. Brættet bringes i balance igen ved at modvægtsloddet [7] rykkes.

Sådan vinder du i Gravity Gammon:

  1. Hvis du har samlet så meget vægt på din egen banehalvdel, at spillebrættet ikke længere kan bringes i vandret stilling, selvom modvægtsloddet er i yderste position (dvs. på linje 7).
  2. Hvis du kommer først i mål med alle dine femten spillebrikker. Når dine spillebrikker er samlet i dit hjemland, skal de slås ud af banen. De skal slås ud af banen med det antal øjne, du har slået med din terning. Slaget skal være større end eller passe med, at du rammer det mørkegrønne felt. Har du et tomt felt f.eks. 3 væk fra det mørkegrønne felt, og har brikker stående på 4 og 2 fra det mørkegrønne felt, gælder den regel, at du ikke må flytte 2’er brikken ind på f.eks. et 3’er slag med terningen. Du skal derimod flytte en af dine andre brikker.

Når spillet starter:

Når spillet startes opsættes spillebrikkerne som vist på figur 1. Modvægtsloddet [7] placeres uden for selve spillebrættet på linje 0. Hver spiller slår med én terning. Den spiller, som slår det højeste slag, flytter det samlede slag for begge terninger. Hvis du slår seks, og din modstander slår to, skal du flytte en af dine spillebrikker seks felter og to felter, eller to felter og seks felter. Du må også gerne bruge slaget på forskellige spillebrikker.
Du har femten spillebrikker, som er markeret med hule trekanter med vægtangivelse. Din modstanders spillebrikker har hule cirkler.

Sådan flyttes spillebrikken:

Du skal flytte dine spillebrikker således, at de følger banen rundt (se figur 2). Du må ikke bevæge dine spillebrikker baglæns.
Når du har flyttet dine spillebrikker i henhold til begge terningers antal øjne, skal du flytte modvægtsloddet for at få brættet i balance igen. Modvægtsloddet må ikke flyttes, før begge træk er gennemført. Herefter er det din modstanders tur.

Ggamon_Spillevejledning_ryk_1

Figur 2 viser hvilken retning du skal bevæge dine spillebrikker. Modstanderen spiller sine brikker i den modsatte retning.

Ggamon_Spillevejledning_ryk_3

Figur 3. “Trekant” ruller 2-4, 2-5 eller 2-6 og slår “cirkel” hjem.

Ggamon_Spillevejledning_ryk_2

Figur 4. Trækmuligheder ved terningslaget 5-3

Brug af doblerterning:

Når et spil begynder, spilles om et point. Hvis du synes, at du står bedst, kan du vende doblerterningen hen på tallet 2 og spørge om din modstander er parat til at spille om to points. Siger han “nej”, er spillet slut, og du har vundet et point. Siger han “ja”, spilles om to points. Herefter er det kun ham, der har ret til at spørge, om du er villig til at spille om 4 points. Siger du “nej”, taber du to points osv. Man skal altså skiftes til at bruge doblerterningen og der kan således spilles om op til 64 points i et eneste spil.

Et spil Gravity Gammon kan spilles for sig selv. Men er du øvet, kan du f.eks. spille til 9 points og bruge doblerterningen.

Rigtig god fornøjelse med Gravity Gammon.  Husk, at du helt sikkert bliver bedre, jo flere spil, du spiller.

pdf_grey Du kan se den printervenlige version omkring Gravity Board Games her.

www.gravityboardgames.com